Istarski palninarski savez

Dovršeno postavljanje putokaza na Lisinskom putu

Na stazi koja spaja Matulje s Kastavskom šumom na zaštićenom krajoliku Lisina postavljeni su putokazi na kružnoj planinarskoj obilaznici Lisinskom putu, dugom 30 kilometara. Na taj je način spojeno šest atraktivnih vrhova – Orjak (706 m), Beljač (784 m), Črni vrh (1.031 m), Vodička Griža (1.144 m), Šija (1.234 m) i Lisina (1.185 m), a stazu je moguće proći za 12 do 13 sati. Sve to je izvedeno od strane matuljskog Planinarskog društva Lisina.

Radovi na stazi započeli su 2012. godine kada ta staza biva ponovno označena od strane Matuljaca, te zajedno s tadašnjim predsjednikom Istarskog planinarskog saveza Vladimirom Rojnićem i voditeljicom sekcije markacista pulskog PD Glas Istre dogovaraju rekonstrukciju staze koju su nazvali Verana, a za potrebe izrade planinarske karte Ćićarije.

Verana, naziv dobiven po Veri i Ani, je naziv staze koja kreće od prijevoja jugo-istočno ispod vrha Šija, do jugo-zapadno ispod vrha Osapna (1.075 m) u dužini staze je 4,4 kilometra.

Izgled staze je rekonstruiran prema karti koju u Trstu pronašli Dragan Drobnjak iz Elektroistre te Vladimir Rojnić iz Glasa Istre, te je ekipa sastavljena od 17 članova podijeljenih u dvije grupe markirala cijelu stazu.

Govoreći u brojkama u tih 9 mjeseci članovi PD Lisina bili su ukupno 20 puta na terenu. Postavljeno je 46 stupova sa 122 putokaza, efektivno je odrađeno 129 h, odnosno 18 radnih dana! Sve tu ne računajući vrijeme na pripremu, izvide terena, kontakte, nabava dodatnoga materijala, godinu i pol dana besplatnog skladištenja kompletnog materijala (42 stupa, 42 vreće zgotovljenog betona, 73 aluminijskih tabli, 146 metalnih pocinčanih obujmica).
Organizatori obilježvanja ističu veliki doprinos Vladimira Rojnića koji je u proteklih sedam godina označio sva kritična mjesta, napravio kompletnu nomenklaturu: broj stupa, mikro-lokaciju i mjera stupa, broj putokaza na pojedinome stupu, registarski broj putokaza, radioničku skicu svakoga putokaza (broj planinarskoga puta, odredište, vrijeme hoda, smjer).

Akciju je poduprla Općina Matulji, a materijal je bio uskladišten u tamošnjoj tvrtci Lumbertrans.

Tekst: Anton Finderle

Detaljan opis izvedene akcije i velika fotogalerija na poduckun.net.

« 1 of 3 »